Tehnološki naprednim rješenjima do „pametnog grada”

Primjena tehnološki naprednih rješenja za naplatu parkiranja i regulaciju pristupa starogradskoj jezgri Rovinja

Grad Rovinj jedan je od vodećih gradova u Istri ne samo po prirodnim ljepotama i očuvanoj starogradskoj jezgri, nego i po ulaganjima u regulaciju prometa, upravljanje parkiralištima i uvođenje sustava kontrole pristupa starogradskoj jezgri. Rovinj je pravi primjer dobro razvijenih i primijenjenih parkirališnih sustava tvrtki SKIDATA i FLOWBIRD koji s pravom nosi titulu jedne od perjanica hrvatskog turizma. Potrebe Rovinja podrazumijevaju cjelovita i pouzdana rješenja koja je razvio ECCOS, dugogodišnji partner tvrtke SKIDATA za područje Jugoistočne Europe. ECCOS potpisuje projektiranje, uvođenje i održavanje cjelovitog rješenja koje uključuje upravljanje parkiralištima, naplatu parkiranja, kontrolu pristupa, softverskog rješenja i automatskog prepoznavanja registarskih oznaka (ANPR).

Cilj primijenjenih rješenja centralnog nadzorno-upravljačkog sustava integracija je udaljenih lokacija s barijerama i podiznim automatskim stupićima (pilomatima) kojima se ograničava pristup pješačkoj zoni i okolnim parkiralištima. Sustav omogućuje automatsku i ručnu naplatu parkiranja kao i autorizirani i kontrolirani pristup lokalnog stanovništva i dostavljača pomoću beskontaktnih kartica (tzv. keycards) na koje osoblje parkirališta upisuje prava. S obzirom na geografsku rasprostranjenost udaljenih lokacija diljem grada te središnji položaj upravljačkih računala, ključni je izazov bilo stvaranje homogene i stabilne cjeline koja bi operaterima omogućila intuitivan pristup poslu, a korisnicima pojednostavila uporabu uređaja. Ključna karakteristika sustava jest nadzor, upravljanje i automatizacija udaljenih barijera te naplata parkiranja u skladu s unaprijed utvrđenim pravilima i ograničenjima. Rješenje predstavlja integraciju parkirališnih sustava tvrtke SKIDATA i programskog paketa ICONICS Genesis 32 čije su uloge ograničavanje pristupa, omogućivanje automatskog i autonomnog rada barijera, naplata parkiranja, dohvat i centralizacija prikupljenih podataka, kontrola pristupa i analiza ograničenja, alarmiranje, vizualizacija i prikaz stanja barijera u stvarnom vremenu te, konačno, potpuna automatizacija.

Temelj projekta čini parkirališno rješenje proizvođača SKIDATA koje osigurava nadzor i administraciju svih vanjskih parkirališta u kombinaciji s nadzorno-upravljačkim centrom za rad pilomata i Eccosovom aplikacijom Epsimax, čime su zadovoljeni specifični uvjeti kontrole pristupa vozila u starogradsku jezgru.

Sustav kontrole pristupa nadograđen je sustavom automatskog prepoznavanja registarskih oznaka (sustav ANPR) čime je omogućena bolja kontrola pristupa i brži protok automobila. Parkirališta Mala i Velika Valdibora opremljena su automatskim i ručnim blagajnama tvrtke SKIDATA.  Automatskom naplatom parkiranja omogućeno je plaćanje kreditnim karticama čime je zaokružena ponuda svih dostupnih sredstava plaćanja kako bi se korisnicima pružila što jednostavnija i kvalitetnija usluga.