Automatsko plaćanje parkiranja gotovinom, karticama ili SMS-om

Primjena tehnološki naprednih parkirališnih rješenja za gotovinsko i kartično plaćanje parkiranja u gradu Dubrovniku i  Zračnoj luci Dubrovnik

Danas je Dubrovnik jedna od perjanica hrvatskog turizma, biser Jadrana koji je promidžbom u svijetu postao jedan od najposjećenijih gradova u Hrvatskoj. U 2016. godini Dubrovnik je ugostio milijun posjetitelja. Titula bisera Jadrana sa sobom nosi pozitivne turističke pokazatelje, ali i izazove za lokalnu upravu i komunalne redare koji imaju zadatak očuvati povijesne znamenitosti te omogućiti nesmetano kretanje sve većeg broja gostiju i vozila.

Izazov koji se našao pred Gradom Dubrovnikom bio je razvoj prometne infrastrukture koja bi zadovoljila potrebe gostiju, turističkih prijevoznika, lokalnog stanovništva i lokalnih institucija. Parkirališni prostor jedan je od ključnih preduvjeta koje je trebalo zadovoljiti kako bi se reguliralo promet i uvelo napredne parkirališne sustave. Uz parkirališne sustave veliki je stavljen na naplatu parkiranja na otvorenim i zatvorenim parkiralištima. S ciljem bržeg i lakšeg plaćanja parkiranja korisnicima je omogućeno gotovinsko i kartično plaćanje. Uz parkirališne sustave tvrtke SKIDATA, koji služe automatskoj naplati parkiranja na zatvorenim parkiralištima, uvedeni su i naplatni uređaji za otvorena parkirališta tvrtke FLOWBIRD. Naplatni uređaji tvrtke FLOWBIRD osim rješenja za učinkovitu prodaju i naplatu parkiranja predstavljaju i platformu za oglašavanje i informiranje. Posebnost ovih uređaja u solarnom je napajanju, a izrađeni su od obnovljivih materijala kako bi se smanjio štetan utjecaj na okoliš. Uređaji nude razne mogućnosti plaćanja kako bi parkiranje bilo što organiziranije, brže i sigurnije, a vrlo su jednostavni za uporabu. Uz gotovinsko plaćanje (novčanicama i kovanicama) omogućeno je i kartično plaćanje, što je olakotna okolnost, osobito za turiste. Na zatvorenim parkiralištima plaćanje je omogućeno na automatskim blagajnama i to gotovinom (novčanicama i kovanicama) i karticama. Dodatnu sigurnost i kontrolu vozila pri naplati omogućuju i sustavi automatskog prepoznavanja registarskih oznaka (ANPR) čime je uspostavljen krug njihovog nadzora te su mogućnosti malverzacije parkirališnim karticama i naplatom gotovo u potpunosti otklonjene.

Cilj uvođenja parkirališnih sustava, uz pružanje svih mogućnosti plaćanja, bilo je i ubrzanje protoka vozila gradskom jezgrom te brzo nalaženje slobodnih parkirališnih mjesta.

Jednako učinkoviti sustavi naplate parkiranja uvedeni su i u Zračnoj luci Dubrovnik, gdje je omoguće gotovinsko i kartično plaćanje te plaćanje SMS-om.

Grad Dubrovnik s razlogom nosi titulu „pametnoga grada“, a na temelju dugoročnih planova daje naslutiti da će u budućnosti opravdati taj naziv. ECCOS je s tehnološki naprednim parkirališnim rješenjima svojih partnera SKIDATA i FLOWBIRD već sada spreman na sve buduće izazove.